Checklist veilig en succesvol handelen

Onderstaande checklist helpt je om een veilige, succesvolle en plezierige transactie via Marktplaats te doen.

Lees ook:
Weet met wie je handelt
  • Vertrouw op je gezonde verstand en zie af van de transactie als je twijfelt. Het beoordelen van de betrouwbaarheid van de persoon met wie je zaken doet is afhankelijk van je eigen analyse, maar vooral ook je eigen onderbuikgevoel.
  • Doe onderzoek naar de (ver)koper zodat je een zo volledig mogelijk beeld krijgt van de persoon met wie je zakendoet. Win zoveel mogelijk informatie in over de (ver)koper, bijvoorbeeld door contactgegevens op te vragen (naam, adres, telefoonnummer, website), te kijken op Google of social media, of door persoonlijk (telefonisch of via de Marktplaats Berichten) contact te leggen.
  • Check vooraf de betrouwbaarheid van de webshop. Om veilig kopen via webshops te bevorderen, heeft Marktplaats een aantal tips voor je samengesteld. Lees de tips.
  • Bekijk de andere advertenties van de verkoper. Biedt de verkoper veel gewilde producten aan (bijvoorbeeld Mp3-spelers, laptops, mobiele telefoons, digitale camera's, spelcomputers) tegen zeer lage prijzen, wees dan alert.
  • Wees alert bij verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union. Lees meer
Weet wat je koopt
Doe onderzoek naar de aanbieding zodat je weet wat je koopt
  • Win zoveel mogelijk informatie in over de aanbieding door zelf vragen te stellen bij de verkoper. Bijvoorbeeld over de specificaties van het product, de eventuele tekortkomingen, de herkomst, de aanwezigheid van een aankoopbewijs en waarom iemand het product wegdoet.
  • Vergelijk de prijzen van soortgelijke producten of diensten op Marktplaats om te beoordelen of een prijs realistisch is. Wees alert als de aanbieding te mooi is om waar te zijn. Lees meer.
  • Zoek bij twijfel naar een product in de buurt, zodat je het van tevoren kunt bekijken.
  • Ga na of het is toegestaan om de betreffende producten of diensten te (ver)kopen. Het is de verantwoordelijkheid van gebruikers om te controleren of de producten of diensten mogen worden verhandeld op basis van wet- en regelgeving en de spelregels van Marktplaats. Lees meer
  • Controleer het serienummer van het artikel via Stopheling.nl. Lees meer.
Maak duidelijke afspraken
Handelen op Marktplaats is een overeenkomst tussen koper en verkoper. Maak duidelijke afspraken met elkaar, bijvoorbeeld over prijs, levering en garantie en voorkom onderlinge misverstanden voor, tijdens of na de (ver)koop.
  • Laat alle communicatie via Marktplaats Berichten verlopen. Kwaadwillende laten het liefst zo weinig mogelijk sporen achter. Door het contact binnen de omgeving van Marktplaats te laten verlopen, is er meer zicht op de verkoper.
  • Neem de tijd en laat je niet onder (tijds)druk zetten door de andere partij: haastige spoed is zelden goed.
  • Als verkoper kun je eventuele conflictsituaties voorkomen door duidelijk te informeren over het aangeboden product, zoals relevante productspecificaties (inclusief eventuele tekortkomingen) en duidelijke (hoge resolutie) foto's.
Kies voor een veilige betaling.
  • Betaal met iDEAL via Marktplaats. Dit is een snelle en makkelijke manier, waarbij de verkoper direct een betaalbevestiging ontvangt. Ook bij handelen in persoon is dit een veilige betaalwijze, omdat het niet meer nodig is om met cash over straat te gaan.
  • Betaal je niet met iDEAL via Marktplaats, controleer dan hier voordat je gaat betalen of de (bank)gegevens bekend zijn bij de Politie.
Andere betaalmethoden:
  • Contant: Stuur echter nooit contant geld per post op. In alle eurobiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt waarmee je eenvoudig echt van vals kunt onderscheiden. Tips voor een snelle en goede controle tref je aan via de webapplicatie http://www.dnb.nl/echtofvals/nl/portal/ ofsmartphone app Android, Apple, Mobiele website van De Nederlandsche Bank.
  • Bankoverschrijving - Een bankoverschrijving is een veilig manier van betalen. Het risico van deze betaalmethode is wel dat je betaalt voor een product dat je niet vooraf hebt geïnspecteerd en nog niet in je bezit hebt. Gebruik deze methode dan ook alleen als je de verkoper vertrouwt. Je geld kan later niet meer worden teruggestort op je rekening (storneren). Controleer hier vooraf of de (bank) gegevens bekend zijn bij de politie. Bij handelen op afstand kun je ook gebruik maken van de Gelijk Oversteken Service
  • Betalen via Paypal - Met PayPal kun je direct online betalen of betaald worden via je eigen bankrekening of creditcard. Wanneer je verzendbare producten betaalt via PayPal, zijn je aankopen in veel gevallen onbeperkt beschermd. Wanneer je het PayPal-logo in de advertentie ziet staan kun je met PayPal betalen. Ook kun je de verkoper zelf vragen om met PayPal te betalen. Lees hier meer informatie over PayPal en de Kopersbescherming.
  • Wees alert bij betalingen via de prepaid creditcards zoals Paysafecard. Op de betreffende sites is veel informatie te vinden over veiligheidstips.
  • Onder rembours - Bij een rembourszending wordt er bij aflevering van het product aan de deur betaald aan de postbode. Het nadeel van rembours is dat pas na betaling aan de postbode het ontvangen product kan worden bekeken. Twijfel je aan de authenticiteit van de postbode, vraag dan naar zijn of haar legitimatie. Mocht de postbode deze niet kunnen overleggen, betaal dan niet. Bij handelen op afstand kun je ook gebruik maken van de Gelijk Oversteken Service.
  • Western Union/Moneygram/Cheques buitenlandse banken: Wees alert bij internationale betalingen. Bekijk de tip.
  • Digitale valuta: Indien bij handelen op Marktplaats wordt gevraagd om te betalen met digitale valuta, adviseren wij je extra alert te zijn.
Kies voor een veilige verzending met de Gelijk Oversteken Service van Marktplaats.
  • Kies voor versturen met Gelijk Oversteken Service op Marktplaats. De betaling aan de verkoper wordt pas vrijgegeven als het na bevestiging van ontvangst of automatisch na 7 werkdagen als de koper niets laat weten.
Gebruikersbescherming van Marktplaats.
Via het Contactformulier kun je je specifieke vraag stellen. De afdeling Gebruikersbescherming werkt onder andere nauw samen met Politie en Justitie en andere opsporingsinstanties. Lees meer

Behalve bovenstaande tips voor een veilige transactie is het heel belangrijk dat je je privacy goed beschermt wanneer je online actief bent. Lees meer.