De juiste auto kiezen | Autokosten | Een proefrit maken | Extra aankooptips

Wegenwacht® Service

Stel dat het toch misgaat, dan is het fijn als een wegenwachter met een bus vol gereedschap je auto kan repareren. Wegenwacht Nederland Instap is er nu voor € 40,- per jaar.

10 tips voor een proefrit

Een proefrit is een belangrijk moment in het aankoopproces van een auto. Maar hoe maak je eigenlijk een zinvolle proefrit? De Wegenwacht geeft tips.

1

Kijk of de kilometerstand realistisch is. Kijk de papieren door. Is het onderhoudsboekje aanwezig en netjes ingevuld en afgestempeld?

2

Check de auto grondig voor je gaat rijden. Kijk bijvoorbeeld of de (achter)gordels goed werken. Is dat niet zo, dan is dat een afkeurpunt voor de APK. Check uiteraard ook of de verlichting, de radio en alle knoppen en hendels werken.

3

Wat staat er op het keuringsrapport? Sommige zaken die voor de APK niet direct gerepareerd hoeven te worden, zoals lekkage bij de schokdempers, moeten worden vermeld bij adviespunten op het rapport. Dat een auto APK goedgekeurd is zegt NIETS over de kwaliteit van de auto. De APK is een veiligheidskeuring en een momentopname.

Checklist

Heel handig: print dit formulier uit en neem het mee tijdens een proefrit. Zo heb je alles waarop je moet letten overzichtelijk op papier staan.

4

Neem eventueel je kinderzitjes of kinderwagen mee en kijk of het past.


5

Hou je hand boven de motorkap. Is de motor warm? Dan heeft de verkoper hem ‘alvast voor je warm gedraaid’. Lijkt vriendelijk, maar het kan ook verhullen dat de auto bijvoorbeeld startproblemen heeft. Vraag dus nadrukkelijk waarom de auto al is warmgedraaid.

6

Maak een mooie diverse proefrit, over verschillende wegdekken en verschillende snelheden. Op die manier krijg je een beeld van het rijgedrag van de auto en weet je of de auto comfortabel veert. Luister daarbij naar vreemde geluiden, piepjes en kraakjes.

7

Maak op een veilige plaats (bv een groot, leeg parkeerterrein) een noodstop vanaf 50 km/h. De auto moet in een rechte lijn remmen en sterk vertragen. Is dat niet zo (hij trekt bijvoorbeeld sterk naar één kant) dan is er iets met de reminstallatie. De remschijven kunnen bijvoorbeeld krom zijn.

Proefrit

Een proefrit maken met een occasion. Waar moet je op letten?

8

Als bij een handgeschakelde auto het koppelingspedaal heel hoog pas aangrijpt is de koppeling waarschijnlijk bijna op z’n einde. Dat is een dure reparatie.

9

Wanneer je een rotonde tegenkomt, maak dan een aantal extra rondjes. Tikje gas erbij, gas loslaten. Dan voel je goed hoe de auto zich gedraagt. En of hij normaal stuurt. Er mag geen spoeling in de stuurinrichting zitten. En de auto mag in een bocht niet gaan piepen of kraken.

10

Laat je na de proefrit nooit door de verkoper opjagen. Slaap er nog gerust een nachtje over voor je een beslissing neemt. En ga met meerdere auto’s proefrijden zodat je vergelijkingsmateriaal hebt.


Ideale auto gevonden?

> op naar de aankooptips